Производња занатског пива у Србији само у последњих годину дана порасла је око 150 одсто, што ју је ставило на списак пет најперспективнијих бизниса у земљи. Сам за себе говори и податак да је у последњој календарској години у нашој земљи отворено 16 нових кућних пивара. Према подацима Привредне коморе Србије, код нас је регистровано више од 40 малих пивара. Највише их је у Београду и околини, мада их има и око Новог Сада и Ниша. Њихов удео на тржишту још је низак јер су производне могућности крафт пивара релативно мале. Капацитети им варирају од једног хектолитра до 30 хектолитара пива месечно. Ваља истаћи да су мале пиваре веома популарне у развијеним земљама, а у прилог томе говори да их тренутно у Енглеској има око 2900. С обзиром да и ми тежимо прикључивању развијеним земљама, намеће се закључак да ће и у Србији наредних година битно се повећати број новоотворених малих пивара.

Пораст квалитета живота и промена навика потрошача довели су до другачијих потреба. Потрошач данас за свој новац тражи нешто ново, нешто занимљивије, чак и егзотично. Сада нам на тржиште долазе мале пиваре са другачијим начинима припреме пива. Упркос чињеници да многе велике пиваре често покушавају да попуне такозване рупе на тржишту, оне нису у стању да спрече процват нових пивара. Велике пиваре не могу да се пореде са малима у смислу укуса и састава пива. Количине специјалних врста пива нису економичне да би их велике пиваре производиле.

У малим пиварама се производи пиво које има позитиван утицај на здравље потрошача. Мало је оних који занју на прави начин да промовишу то пиво. У овим пиварама пиво се прави на лицу места, понекад пред очима потрошача. То је данас тренд у свету.

Предност малих пивара је њихова варијабилност и економија. але пиваре могу много боље да користе широки спектар сировина и да ефикасније користе различите технике припреме пива. Обим производње пива је некада толико мали да свака серија може да постане оригинал. Мале пиваре су технички у могућности да понуде своју производњу не само у суседном ресторану или кафићу, већ и да наступају на тржишту са својим боцама пива у посебним кутијама,

специјалним паковањима. Мале серије пива се могу наменски продавати муштеријама, са штампаним логотипима или различитим етикетама. Предност мини пивара је то што им не треба много почетног капитала. Нису им потребни страни инвеститори. Могу да постоје независно, у власништву једног човека. Велика предност малих пивара је и та што пиво иде директно или најкраћим путем до потрошача тј. од резервоара до шанка. Пиво се не претаче. ивари кажу да се тако пиво не разбија. Оне су флексибилне, јер су њихове серије пива мале. Због тога се мале пиваре лакше сналазе у кризним ситуацијама на тржишту. Исто тако важно је и одлучивање у вођењу пивара. У малим пиварама власник је директно укључен у тај процес.

У малим пиварама у Србији данас се најчешће производе енглески стилови пива, као што су “Pale ale”, “Portere” и “Stout”. Енглеска пива, али и стилови, те врсте ових ппива се праве на традиционалан начин, а типичан репрезент ове производње је Пивара “Принц” из Омољице. У Пивари “Принц” се производе стандардна енглеска пива и то “Biter”, “Porter”, “IPA” и “Real ALE”. Такође, у Пивари “Принц”можете наручити опрему и сировине за призводњу енглеских пива, али и комплетне мини енглеске пиваре.

“Наш циљ је да промовишемо развој занатског пиварства као мали фамилијарни бизнис, препоручујемо свима да почну са енглеским пиварама сер су четири до пет пута јефтиније од других врста пивара које се нуде на нашем тржишту” – каже Јовица Божић, власник Пиваре “Принц” и додаје – “Највећа предност ових пивара је што могу бити капацитета од 25 литара, па до 2000 литара и више”. Наш саговорник истиче да се у Пивари “Принц” може пронаћи све потребно за покретање енглеских пивара, али и потребне консултантске услуге, опрема, услуге монтаже, обука запослених и технолога, сервисна подршка али и сировине, а које се увозе директно из Енглеске и увек постоје на лагеру.

Цена комплетне пиваре за производњу 700 литара енглеског пива дневно износи 34.900 еура и укључује инсталацију, обуку кувара и два пробна кувања. Све информације – Пивара “Принц”, www.pivaraprinc.rs, jbbozic@gmail.com.”

http://www.beerstyle.rs/rubrike/predstavljamo/493-investirajte-bez-greske