Првобитно је пиво сматрано храном, тако да и данас, без обзира на садржај алкохола, спада у прехрамбене производе. Слад од житарица, хмељ. квасац и вода су састојци такозваног “течног хлеба”. С обзиром да се прави од природних сировина пиво је заиста хранљиво и пожељно у исхрани људи. Ако додамо томе да се у малим пиварама, као што је Пивара Принц, састојци, од којих се производи пиво, пажљиво бирају и да се пиво производи само од најквалитетнијих састојака, заиста можемо рећи да је хранљива вредност пива значајна у исхрани људи. Како је више од 90% пива вода, пиво је одлично у снабдевању организма, преко потребном, водом.

Поред добро познатог витамина B, пиво још може снабдевати организам многим есенцијалним витаминима и минералима. Од давнина се пиво користи за лечење уринарних болести, као што је камен у бубрегу. Исти ефекат има и код камена у жучи. Познато је да подстиче пробаву и да делотворно утиче на кожу и косу. Доказано је да утиче на циркулацију, крвни притисак, масноће и шећер у крви. Пошто садржи висок ниво силицијума одличан је за кости, а студије од преко око 10 година доказују да људи који пију пиво живе дуже. Пиво смањује лош холестерол у крви, а повећава ниво доброг холестерола. Поред тога садржи полифеноле, антиоксидансе те тако позитивно утиче на срце, артерије, капиларе и опште стање организма. Витамини В групе, а познато је да пиво садржи витамине В1, В2, В6 и В12, имају важну улогу у одржавању доброг здравља. Не треба избегавати ни чињеницу да пиво опушта те је добро за људе који су под великим стресом. Пиво, рецимо “London” Пиваре Принц са 5%алкохола, који припада стилу “Porter” и црно је нефилтрирано пиво, после напорног дана опустиће и помоћи организму да надокнади воду, есенцијалне витамине и минерале. Постоји само једна значајна чињеница која се не сме превидети – количина попијеног пива је веома важна да би пиво имало позитиван учинак на организам. Само одговорна конзумација пива доприноси здрављу организма. Прекомерне количине пива могу да наруше здравље човека.