Иако већина људи сматра да је јесен депресивна, сви ће се сложити да је храна у јесен најукуснија. Са лаганих пива, прелази се на „конкретнија“, јача, пунија. Лагане салате нису више довољне, треба нешто масније и сласније да телу да енергију за дневне активности. Време је за гулаш.

За оне који уживају у гурманлуцима и пиву, ево једног лаког, а укусног рецепта. Количине зависе од тога за колико људи се спрема. А спрема се на следећи начин: на путеру или уљу полако издинстати главицу црног, или још боље љубичастог лука. Ако припремате за веће друштво динстаћете више лука и у већој шерпи. Када лук постане стакласт почети са додавањем пива. Избор пива остављамо вама, а најбоље је користити тамно пиво као на пример „London” Пиваре Принц. „London” је „Porter” са пријатним аромама кафе и чоколаде. Неки кувари у гулаш стављају црну чоколаду за бољи укус, ако послушате нас и у гулаш ставите „London” пиво, нећете имати потребе да стављате и чоколаду. Пиво додавати по мало све док смеса у шерпи не постане мека, а лук треба да се распада. У смесу додати мало брашна и брашна и брзо мешати да се не направе грудвице, а онда по жељи додати препечен хлеб исечен на коцкице. На овај начин ћете искористити стари хлеб, што је још један плус овом јелу. Смеса не треба да буде густа, густину регулишете додавањем пива. Када се сви састојци фино сједине и претворе у кашу додати говедину исечену на коцкице. Битно је да меса и лука има приближно исто. Све зачинити по укусу и оставити да се полако крчка све док месо не омекша. Месо треба да се топи у устима. Као прилог можете скувати тесто или пиринач.

Месо не мора да буде говеђе. Можете користити свињетину, овчетину, чак и пилетину или ћуретину, у зависности чта волите. Ипак најбољи „ефекат“ се добија ако припремате говедину. Уз ово јело најбоље прија тамно пиво и то оно које сте стављали у гулаш, а ако сте следили рецепт у гулаш сте сипали „London – Porter“ пиво са 5% алкохола.