Како би се пиву продужио рок трајања и очувало се на дужим путовањима Британске пиваре су му додавале хмељ. Најчешће су Британци слали пиво својим војницима у Индију, те је назив „Indiа Pale Ale“ потекао одатле (скраћено „IPA“). Испоставило се да је овако „зачињено“ пиво добило на квалитету одстојавањем за време путовања на далеке релације.

Шесдесетих и седамдесетих година је „IPA“ потпуно гурнута у страну, а као омиљено пиво на сцени су светла пива. Управо се оваква драма (за „IPA“ пива) десила и код нас. На срећу, постоје људи који су поново ово пиво донели на сцену, то су наравно заљубљеници у право пиво. То су крафт пивари, који и данас праве пива на традиционалан начин, користећи само најквалитетније састојке.

Код нас у Србији се може попити право пиво стила „Indiа Pale Ale“. Пивара Принц производи „IPA“ пиво под називом „Круна“. Ово је специјално тамно, нефилтрирано и непастеризовано пиво – „Круна“ понуде једине пиваре у Србији која на традиционалан начин производи енглеска „Real Ale“ пива. Круна је снажна „IPA“ са 6,5 % алокохола. Карактер овог пива дају племените сорте хмеља “Chinook”, “Cascade” и „Centennial“. “Chinook” има јак карактер грејпфрута, “Cascade” ароматична сорта хмеља, која даје цветне и цитрусне ароме, a “Centennial” даје балансиране горчине и ароме цитруса.

Традиционалан начин прављења пива подразумева да се пиво не филтрира, не пастеризује и не додаје му се накнадно угљен-диоксид. На овај начин се добијају такозвана „Real Ale“ пива. Пиво се после ферментације претаче, заједно са квасцем, у дрвену бурад. Ово дрвено буре се назива  “Cask“.  Ова права пива, традиционална пива, имају неколико предности у корист оног ко их конзумира. Једна од ових предности је да не изазивају надимање.

Енглеска пива се пију на нешто вишој температури него што смо ми у Србији навикли. Код нас се, јер нам се намеће шта и како да конзумирамо, углавном пије лагер пиво, које се пије расхлађено. „IPA“ пиво се пије на температури нешто нижој од собне, на око 12 до 14°С, а чаша  за ово пиво је стандардна Пинта.