Полемише се око тога ко је први направио коктел. Американци тврде да је управо Америка колевка коктела, док Британци мисле да су они први помешали пића. Британци тврде да је ирски имигрант први помешао енглески џин и вермут. Као тачну годину, чувеног мешања пића, истичу 1688. годину. Тек касније Американци од „помешаних пића“ праве хит. Американци, са друге стране, тврде да је њихов кувар први још 1540. године помешао пића и то што је добио назвао „Јулеп“. Поуздано знамо једино оно што је написао, па може да се докаже, а то је да се реч „коктел“ први пут помиње у америчком магазину 1806. године. Мартини је први „модерни“ коктел, настао је 1862. године, али се временом рецепт мењао. Када су бармени у коктел додали пиво, не знамо, али знамо одличне коктеле са пивима Пиваре Принц.

Слатки Принцип

Ово је коктел за лето и јесен. Има у себи леда, али није класичан коктел за вреле летње дане. За Слатки Принцип вам требају следећи састојци:

35 мл “Принцип” пива Пиваре Принц

25 мл џина

15 мл лимуновог сока

Кашичица меда

Крупна морска со

За овај коктел можете користити чашу Пинта, али и најобичнију равну чашу. Прво руб чаше умочите у течни мед, оцедите мед да се не слива низ чашу, па руб умочите у крупна зрна морске соли. Џин и лимунов сок помешати са ледом у шејкеру, усути у чашу па „залити“ пивом – “Принципом”.

Лондонски црно

Лондонски црно је коктел са црним пивом Пиваре Принц. Одличан је уз јунетину или неко печење. Није класичан летњи коктел и чак је боље пити га када је хладније, без обзира што садржи лед. За Лондонски црно су вам потребни следећи састојци:

60 мл “Лондон” пива Пиваре Принц

20 мл вискија

20 мл Амаро ликера

Мало нарендане наранџине коре

Све састојке помешати, сем пива, тек на крају залити пивом. Чаша и за овај коктел може бити сасвим обична или Пинта.

Декорација за оба коктела може да буде од лимуна, лимете или поморанџе. Кришке, колутови, шта ко воли.