Поводом јубилеја сто година од завршетка Великог рата, у част и сећање на краља Петра првог, команданта и вођу српске војске и народа, као и на времена када је Србија умирала али и рађала се поново, направили смо пиво – „Краљ“ пиво.

Ово пиво је прави пример традиционалног енглеског „Real Ale“ пива. По стилу  припада „Strong Ale“ категорији, непастеризовано, произведено само од јечменог слада, хмеља, квасца и воде, без додатака сурогата или адитива.

Краљ је пиво пуног укуса које, пре свега, настаје од житарица од којих је направљено, а које му дају карамелни карактер. Приликом производње овог, како и сам назив говори, правог пива коришћене су старе енглеске сорте хмеља – „Fuggles“ и „Goldings“. Иако ароматичне, додате су на почетку самог кувања, како би пиво добило арому коју заслужује, али опет не претерану, да замаскира његово право лице.

„Real Ale“ пиво је карактеристично по томе што, као ниједно друго, одлежава у боци, где се одиграва и секундарно алкохолно варење, а које врши тачно одређена количина квасца, додата у тренутку флаширања. Пре самог флаширања ово пиво је прошло филтрацију, како би се из њега уклонило све што може нарушити његову снажно-бакарну боју, али и чистоћу ароме.

Пијучи пиво „Краљ“, у својој чаши нећете видети пену, јер ово пиво одступа од континенталног типа пива, на које су наши потрошачи навикли, а разлог је то што се карбонизација одиграва природним путем у флаши. На својој чаши видећете само мале перлице гаса које доприносе ужитку приликом испијања овог пива – без могућности непотребног надимања при конзумацији.

„Real Ale“ захтева посебан третман при сипању у чашу. Ако сте га купили у продавници, неопходно је оставити га неко време, по могућству неколико сати, како би се квасац исталожио и тиме дао „Краљу“ могућност да истакне све што може да пружи. Након мировања, чашу у коју се сипа, нагнути под углом од 45 степени и лагано дозволити пиву да напусти флашу без стварања било каквих мехурова, при чему је битно да талог квасца заостане у боци. Код оваквог сипања сужење на флаши се користи као брана која спречава квасац да пређе у чашу.

Температура сервирања је нешто испод собне, како га и Енглези традиционално пију, јер тада не губи укус и ароме већ се опусти, те почне да дише и одише.