Многе пивопије уживају у леденом пиву и због тога често негодују када им конобар донесе млако односно пиво из гајбе. Ваљда су људи у Србији навикли да хладе пиво до темературе која је близу нуле.

Мада савршена температура пива не постоји, јер је то лични избор сваког од нас,  ипак постоје нека правила која би требало да се поштују уколико заиста желите да уживате у овој драгоценој течности.

Разлог томе је првенствено што ниска температура убија рецепторе на језику, те укус пива губи на свомк валитету. Ово донекле иде на руку великим произвођачима пива, јер је квалитет индустријског пива много лошији од крафта.

Попијте крафт пиво “REAL ALE” из пиваре Принц и уверите се о чему причамо.

Стручњаци кажу како је најбоља температурa пива када се служи између хладне и собне температуре. То би значило да као и у свему и овде важи правило “златне средине“.

Акобисеизвршиланекаквауопштенакласификацијуондабитоизгледалоовако:

Веома хладна – од 0 до 4 степена Целзијуса: по правилу на овој температури служе се лагери, cидери, пива са мало алкохола и индустријска пива.

Хладна – од 4 до 7 Целзијуса: премиум лагери, пилснер, тамни лагер, воћна пива.

Средње хладна – 8 до 12 степени: “Američki Pale Ale“, “Amber Ale”, “Porter London” из пиваре Принц.

“Bitter” и “Strong Ale”, пиво “Дерби” и “Краљ” и енглескo “Pale Ale” пиво “Принцип” пију се на такозваној подрумској температури која износи од 12 до 14 Целзијуса.

И наравно пиво “Круна” – “IPA” пије се на температури од 14 до 16 степени Целзијуса.