Већина верника данас широм планете прославља најрадоснији хришћански празник Божић, који се обележава по грегоријанском календару.

За, оне који не знају, Божић у замљама на западу, не би био Божић, да се уз њега не попије пиво.Наиме, пиво је уобичајено пиће уз свечарску трпезу у Белгији, Немачкој, Енглеској…

У овим земљама скоро сваки бољи кафић или ресторан имају своју производњу веома доброг крафт пива.

Када се пије пуно пива, једноставније је да се оно точи, али, познаваоци тврде да је ипак укусније флаширано пиво.

Ми нисмо Енглези, али зато се у нашој земљи производи одлично “REAL ALE” пиво по оригиналној енглеској рецептури. Реч је о пивима из пиваре “Принц” која су радо виђен гост на трпезама домаћина.

А како је дошло до тога да се баш на Божић пије пиво? Наиме, у раном средњем веку, Божић је био засењен празником Света три краља, међутим убрзо се ситуација променила.

Слављење Божића бивало је све распрострањеније, организовале су се богате гозбе, а често се на божићни дан јео вепар.

Енглески краљ Ричард II био је домаћин божићне прославе 1377. Године на којој се појело 28 волова и 300 оваца. Постојало је и посебно божићно пиво.

А да нису само Енглези пили пиво, говори и податак да је још из 15.века у Србији остао сачуван рецепт за прављење пива, па су и рудари и деспот Стефан, уживали у ароми хмеља.

А ми вам препоручујемо да данас уживате са својом породицом, уз пива “Лондон”, “Круна”, “Принцип” и “Дерби” и “Краљ” из пиваре Принц.

Срећан Божић!