Сада, док седите и уживате у испијању наших пива, правог енглеског укуса, која се производе у пивари Принц, сигурно се питате шта то тако тајанствено садржи наше пиво “Лондон”.

Ово питање је логично, јер “Лондон” пиво спада у „Porter” стил. Њега карактерише слатка арома, са нагласком на пржени слад, што му даје карактеристичан укус и мирис.

„Porter” је пиво за чију ферментацију се користе традиционални енглески квасци, те има благо слаткасти укус.

Оно је умерено захмељено, а у производњи се користи умерена арома енглеских сорти хмеља.

„Porter пиво је настало нешто пре „Pale Ale” пива. У то време у лондонским пубовима служили су се „Ale“ (незахмељено пиво), „Beer” (захмељено пиво) и такозвани “two penny” који је представљао висококвалитетно пиво у којем су коришћени најбољи и најквалитетнији састојци, а њега су пили богаташи.

Међутим, ускоро су гости у пабовима почели да наручују резано пиво, односно захтевали су “half-half” мешавину тамног и светлог или “three thirds”, односно, мешавину сва три пива у једнаким размерама.

Овакав начин мешања створио би увек тамно пиво, а ова пракса се дуго задржала у крчмама.

Тада је лондонском пивару, Ралфу Харвуду пало напамет да може да уштеди време крчмарима, па је у пивари направио мешавину за “three thirds” пиво које се директно точило муштеријама.

Због чињенице да су муштерије у пабовима махом били лучки радници (“porters”), пиво је названо “Porter”. “Porter” је касније доживео много промена у рецептури и данас се више не ради о мешаном пиву, него о конкретној рецептури по којој се прави.