Да ли можете да замислите да вам неко преко ноћи забрани да пијете најукусније „Real ale“ пиво које се производи по оригиналној енглеској рецептури у пивари Принц?

Не можемо ни ми, а замислите само како је било пре 99 година када су љубитељима добре капљице и пивопијама у Сједињеним Америчким Државама увели прохибицију!

Наиме, Амандман о забрани алкохола, познат као Прохибиција у САД ступио је на снагу 1920. године. Тада су конзументи пива и цидера били и највише закинути, јер су се кријумчари највише окренули ка производњи јаких пића.

Пиваре које су у то време хтеле да опстану морале су да се прилагођавају односно да пређу на производњу сурогата – пића која су личила на пиво, али нису у себи садржала алкохол.

Од 1400 америчких пивара, Прохибицију је преживело свега 160 њих. Године 1926. Мокра странка припремала је терен за укидање забране алкохола, али 1929. године велика светска економска криза бацила је питање у други план.

Ипак, годину дана касније неколико пивара које су преживеле прохибицију, оснива  Америчко удружење произвођача пива. Пиваре су се на различите начине сналазиле у тешкој ситуацији.

Тада, највећа америчка пивара “Anhauser Busch “ производила је пекарски квасац и сируп од јечменог слада, али и  сладолед, а укључила се и у производњу хладњака и камиона.

Прохибиција није само амерички изум, она је својевремено била уведена и у Русији, на  Исланду, у Норвешкој, Финској…

Пошто на сву срећу прохибиције у Србији нема, уживајте у испијању најукуснијег „Real Ale“ пива “Дерби”, “Краљ”, “Лондон”, “Круна” и “Принцип” из пиваре Принц.