Када је нешто веома популарно, о томе се испредају и разне приче и митови, који се преносе са колена на колено.

Тако и о најомиљенијем пићу на свету има прегршт митова. И док ви полако испијате ваше омиљено енглеско пиво “Real ale” из пиваре Приц, прочитајте који су то најчешћи митови у вези са течним хлебом.

Мит: Тамна пива садрже више алкохола                          

Потпуно нетачно. Примера ради, поједина црна пива имају 4,2 посто алкохола. Са друге стране, постоје светла пива са чак осам одсто алкохола. Значи да боја пива нема никакве везе са његовом количином, већ искључиво са начином врења слада, што уопште не утиче на проценат алкохола.

Састојци који утичу на то су скробни сируп или мед, али они са друге стране, немају никакве везе с бојом пива.

Мит: Kорона је мексичка мокраћа

Осамдесетих година прошлог века одјекнула је вест да мексички радници уринирају у пиво намењено извозу. А шта се уствари десило, па зна се конкуренција је умешала прсте и “пустила буву” због наглог успона Kороне. Кривицу је признао радник једне пиваре. Ипак, ова прича се још увек може чути у кафанама широм света.

Мит: Безалкохолно пиво не садржи алкохол

Још један мит, који није тачан. У Амeрици безалкохолно пиво свакоко садржи мање од 0,65 одсто алкохола на укупну запремину.

Другим речима, потребно је десет таквих пива да бисте унели количину алкохола коју садржи једно пиво рецимо из пиваре Принц. Са друге тране, у Европи чак и воћна пива, као што су она са лимуном или грејпом садрже око два процента алкохола.