С хладним временом стиже и сезона киселог купуса, па се слободно може рећи да је јануар у ствари месец ове намирнице. А уколико вам је досадио да га једете као подварак или за мотање сарми, открићемо вам одличан рецепт за који ће вам требати и наше “Real ale” пиво из пиваре Принц.

Потребна вам је главица киселог купуса да није прекисела, шаргарепа, корен и лист першуна и једна мања главица црвеног лука. Затим треба вам ловоров лист, димљена сланина 100 грама, каранфилић, мајчина душица, кромпир, со и бибер и наравно пола литре пива из пиваре Принц. Припремите домаће кобасице и свињске котлете.

Припрема

Сланину насецкајте на ситне коцкице и ставите је заједно с купусом у једну посуду коју касније можете ставити у рерну. Овоме додајте корен першуна, очишћену шаргарепу (целу), ситно насецкан црвени лук и каранфилић.

Додајте лист ловора, бибер, со и прстохват мајчине душице. Све то добро измешајте и залијте пивом.

Ставите све то на умерену температуру и кувајте око два и по сата. Загрејте рерну на 180-200 степени, а када се загреје ставите купус да се крчка у отклопљеној посуди.

Ако купус није скуван, додајте мало воде и кувајте тако у рерни све док не омекша. На крају подигните температуру па га запеците око 10 минута. У међувремену обарите кромпир, испржите домаће кобасице без масноће. Када их испечете у истом тигању пропржите свињско месо. Купус пребаците у ватросталну посуду, послажите кромпир, кобасице и месо и наравно после доброг залогаја залијте пивом “Дерби”, “Круна”, “Принцип”, “Лондон” или “Краљ” из пиваре “Принц”.